Επιμορφωτικό Σεμινάριο προς Νηπιαγωγούς & Δασκάλους με τίτλο: “Εισαγωγή στο Παιδικό Ιχνογράφημα & την Παιδική Γραφή”

Το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, θα υλοποιήσει ένα Τρίωρο Επιμορφωτικό Σεμινάριο προς Νηπιαγωγούς & Δασκάλους με τίτλο: “Εισαγωγή στο Παιδικό Ιχνογράφημα & την Παιδική Γραφή”.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η Δρ. Ευδοξία Ζ. Φασούλα, Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγος - Δικηγόρος. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Κυριακή, στο χώρο του στο χώρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” και θα έχει διάρκεια από 11:00 πμ έως 14:00 μμ. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Εκτός της προφορικής παρουσίασης θα υπάρξει και ηλεκτρονική αποστολή και διάθεση εκπαιδευτικών σημειώσεων στο εκπαιδευόμενο κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των νηπιαγωγών και δασκάλων στο παιδικό ιχνογράφημα. Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν έχουν ως εξής: «Εισαγωγή στη γραφολογική ερμηνεία του παιδικού ιχνογραφήματος»: ιστορική αναδρομή, εξελικτικά στάδια στη ζωγραφική ικανότητα, ειδικότερες ερμηνευτικές παρατηρήσεις από σκοπιά γραφολογική, παρουσίαση και συζήτηση παραδειγμάτων, τα προβλήματα στην αξιολόγηση του παιδικού ιχνογραφήματος στην περίπτωση σωματικής ή/ και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. «Στο δρόμο για την κατάκτηση της γραφικής ωριμότητας»: προγραφικό και γραφικό στάδιο, εμπέδωση λειτουργικής λαβής και ορθής στάσης σώματος, αμφιχειρία, αριστεροχειρία, καθρεφτική γραφή, εισβολή τεχνολογίας και νέες δυσγραφίες (γραφική παλινδρόμηση). Προτάσεις διατήρησης και εξέλιξης του γραφοκινητικού επιπέδου, ανίχνευση κι αξιολόγηση σημείων “γραφικού συναγερμού”, ενδεικτικών δυσχερειών προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον, νευρικότητας ή παθητικότητας, επιθετικών ή απομονωτικών τάσεων κ.ά.

COMMENTS