Διεξαγωγή Μαθητικών Αγώνων Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018» στη Μεσσηνία

Για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθούν Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018» στη Μεσσηνία, για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, ώρα 10:00-13:00.

 

Η αποστολή αντικειμένων στην ατμόσφαιρα, με διάφορα αντικείμενα, από τους χαρταετούς ως τα αυτοσχέδια ιπτάμενα παιχνίδια, συναρπάζουν τα παιδιά και αποτελούν μια εξαιρετική δυνατότητα Βιωματικής Μάθησης για πολλά διδακτικά αντικείμενα και ενότητες του αναλυτικού προγράμματος. Στη βάση αυτή, και με την ευκαιρία της διεθνούς δραστηριοποίησης και επικοινωνίας των μαθητικών κοινοτήτων για εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω στη θεματική αυτή, διοργανώνονται στη Μεσσηνία οι Μαθητικοί Αγώνες κατασκευής Υδρο-πυραύλων, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να μάθουν βιωματικά, δημιουργώντας και ανακαλύπτοντας τη γνώση και την εμπειρία.

 

Ο υδρο-πύραυλος (water rocket) ή «νερο-ρουκέτα» ή «νερο-πύραυλος», είναι μια αυτοσχέδια εποπτική κατασκευή ευρέως διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική για τις πολλές, διαθεματικές αλλά και διεπιστημονικές δυνατότητες βιωματικής μάθησης που προσφέρει.

Αφενός αφορά τις θετικές επιστήμες, καθώς περιλαμβάνει και αξιοποιεί στοιχεία και εφαρμογές Επιστήμης (Science), Τεχνολογίας (Technology), Μηχανικής (Engineering) και Μαθηματικών (Mathematics) (E.T.M.M. – S.T.E.M.), καλλιεργώντας τις δεξιότητες εφαρμογών των μαθητών, μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής και της εκτόξευσης.

Αφετέρου, προσφέρεται για την καλλιέργεια κοινωνικών και πολιτισμικών δεξιοτήτων, μέσα από τη διαδικασία της ομάδας και της επικοινωνιακής στήριξης του εγχειρήματος (σχεδιασμός σήματος, παραγωγή βίντεο ομάδας κλπ).

 

Στους Αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή 24 μαθητικές ομάδες, που θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους «αποστολές» εκτόξευσης.

 

Οι κατηγορίες των αγώνων, με τρία (3) βραβεία στην καθεμιά, είναι οι εξής:

 

  1. Μέγιστο ύψος τροχιάς πυραύλου.
  2. Σχεδιασμός και κατασκευή πυραύλου, σχετικά με τεχνικά θέματα, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων.
  3. Σήμα ομάδας, όνομα αποστολής και σύνθημα, ως προς τις ιδέες, την αισθητική και τον πολιτισμό που προάγουν.
  4. Βίντεο ομάδας, σχετικά με την τεκμηρίωση και την ανάδειξη θεμάτων συνεργατικότητας.

 

Η κριτική επιτροπή των Αγώνων απαρτίζεται από τους: Διονύσιο Καρούνια και Άννα Σωτηροπούλου (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας), Γιώργο Κουτσουμπό (εκπαιδευτικό των Εκπαιδευτήριων Μπουγά) και Κωνσταντίνο Τρίκολα (Σύμβουλο Φυσικών).

 

Οι μαθητικοί αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων “Water Rocket Challenge 2018” αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μεσσηνίας, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του Δήμου Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 16 Μαΐου 2018 15:01
COMMENTS