Εκδηλώσεις σε Καλαμάτα και Στούπα για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και μετά την ανακήρυξη του 2017 ως “έτους Νίκου Καζαντζάκη” από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις στη Μεσσηνία, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017.

            Την επιστημονική διοργάνωση ανέλαβαν ο Δρ. Ιωάννης Σόλαρης (Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας) και η Ιωάννα Σπηλιοπούλου (Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

            Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7-10-2017, ώρα 17:00 στο  Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (Γ. Καρέλια – Ανατολική παραλία Καλαμάτας) με θέμα: «Η ¨Κρητική Ματιά¨: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος». Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΦΝΚ, της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, της Δ/ΝΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, της ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ και της  ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ.

            Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8-10-2017, ώρα 11:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας με θέμα: «Καζαντζάκης και Ζορμπάς». Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΦΝΚ, του ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ, της Δ/ΝΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, της ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ και της ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ.

            Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) Γεώργιος Στασινάκης, Πρεσβευτής Ελληνισμού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ, 7-8 Οκτωβρίου 2017 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΠΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Δρ. Ιωάννης Σόλαρης (Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας)

 Ιωάννα Σπηλιοπούλου (Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΔΕΦΝΚ - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ - ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σάββατο, 7-10-2017, ώρα 17:00

«Η ¨Κρητική Ματιά¨: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πελοπόννησος»

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων και διοργανωτών

17:15-17:40 Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το πελοποννησιακό παλίμψηστο μέσα από το Ταξιδεύοντας – Ο Μοριάς».

17:40-18:00 Αθηνά Βουγιούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου - Ειδική μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Αφηγητής και ο Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

18:00-18:20 Μαρία Σταθέα, Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά: Γιατί η Μάνη;».

18:20-18:40 Θανάσης Αγάθος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η παρουσία της Πελοποννήσου στο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

18:40-19:00 Αντωνία Παυλάκου, Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, «Ζορμπάς και Καζαντζάκης: διονυσιακός αμοραλισμός και απολλώνιο φως».

19:00-19:20 Ιωάννης Σόλαρης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, «Η επιρροή του καθημερινού βίου στη λογοτεχνία και η συμβολή της στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης μέσα από το μυθιστόρημα Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

19:20-19:40 Ανάγνωση κειμένων και μουσική (Συμμετοχή των μαθητών του ΜΣΚ: Γεωργίου Αποστολόπουλου, Μελιάνας Μάκαρη, Νικολάου Σωτηρόπουλου – Συμμετοχή των αποφοίτων του ΜΣΚ: Μαρίας Αλεβίζου, Σταυρούλας Αλεβίζου – Φιλολογική και καλλιτεχνική επιμέλεια: Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Φιλόλογος)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΔΕΦΝΚ – ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ - Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ- ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΣΤΟΥΠΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κυριακή, 8-10-2017, ώρα 11:00

«Καζαντζάκης και Ζορμπάς»

Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων και διοργανωτών

11:15-11:35 Αθηνά Βουγιούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου - Ειδική μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη, «Καζαντζάκης και Ζορμπάς: από τον Γιώργη στον Αλέξη Ζορμπά».

11:35-11:55 Λένα Αγγελοπούλου, Ιστορικός Τέχνης-Αρχαιολόγος-Λαογράφος, «Χώροι Βιομηχανικής Αρχαιολογίας και συλλογική μνήμη: Ο Καζαντζάκης, ο Ζορμπάς και το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς στη Μεσσηνιακή Μάνη (1916-1918)».

12:00-12:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Μάνη (κείμενα Γιάννη Αναπλιώτη).

12:30 Επίσκεψη του λιγνιτωρυχείου στην παρακείμενη Πραστοβά

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 13:49
COMMENTS